Suunnittele vierailusi

Mustasaari on kesäparatiisi Seurasaaren selällä. Saari sijaitsee luonnon helmassa, mutta samalla aivan kaupungin kupeessa. Lauttamatka mantereelta saareen kestää vain vartin. Saari tarjoaa kesämökkitunnelmaa ja luonnonrauhaa, mutta myös aktiviteetteja ja ohjelmaa niitä kaipaaville. Mustasaaren omistaa Helsingin seurakuntayhtymä eli kaupungissa sijaitsevat evankelis-luterilaiset seurakunnat.

Kesäkaudella, kesäkuun alusta elokuun puoliväliin, saari on auki niin yksittäisille kävijöille kuin ryhmillekin. Toukokuussa ja elokuun puolivälin jälkeen saareen voi tehdä ryhmävierailuita. Ryhmävierailut saareen on varattava etukäteen Mustasaaren toimistosta.

Mustasaari taipuu moneen. Sen tarjoamat tilat soveltuvat monenlaisiin tapahtumiin kokouksista kursseihin ja virkistyspäivistä yksityisjuhliin. Kesäkaudella pienimuotoisia juhlia voi järjestää muun toiminnan ohessa. Aukioloaikojen ulkopuolella voi järjestää myös muita yksityistilaisuuksia. Mustasaaren väki auttaa ikimuistoisen tilaisuuden järjestelyissä. Lisätietoja: Ryhmät ja juhlat -osiosta.

Mustasaaren uimaranta on matala ja lapsille turvallinen. Uimarannan lähellä sijaitseva leikkikenttä sopii erityisesti pienille lapsille. Myös pieni jalkapallokenttä on kävijöiden vapaasti käytettävissä.

Saari on auki ainoastaan päivisin: yöpymismahdollisuutta ei ole. Saari on päihteetön. Lemmikkieläimiä ei voi valitettavasti ottaa mukaan saariretkelle. Saareen voi tulla lautalla ja omalla veneellä.

Mustasaareen kuljetaan lautalla Taivallahdesta. Lautan lähtölaiturin vieressä ei ole parkkipaikkaa, mutta sen lähistöllä on maksullista kadunvarsipysäköintiä.

Saapuminen

Mustasaareen saavutaan lautalla, joka liikennöi Töölöstä Taivallahdesta Eteläisen Hesperiankadun päästä. Kulku saareen on mahdollista vain lautalla. Kaskisaaren puolella oleva silta on tarkoitettu ainoastaan henkilökunta-, huolto- ja pelastuskäyttöön.

Lauttalaiturin osoite on Hiekkarannantie 3. Lauttarannan lähin bussi- ja raitiovaunupysäkki on Apollonkadun pysäkki.

Suosittelemme tulemaan lauttalaiturille julkisilla kulkuneuvoilla. Jos kuitenkin tulet autolla, lähimmät pysäköintipaikat ovat Eteläisen Hesperiankadun varrella. Laiturille ja lauttaan pääsee kulkemaan pyörätuolin ja rollaattorin sekä lastenvaunujen kanssa.

Rajoitetun matkustajamäärän vuoksi lauttoihin saattaa muodostua jonoa. Erityisesti aurinkoisella kelillä paikat täyttyvät nopeasti, joten olethan hyvissä ajoin laiturilla.

Saareen voi saapua myös omalla veneellä. Sitä varten lauttalaiturin vieressä on vierasvenelaituri, ja kanoottien rantautumispaikka uimarannan läheisyydessä. Lautan reitin voi tarkastaa alla olevasta kartasta.

Mustasaaren lautta Taivallahden laiturissa. Taustalla kerrostaloja. Poika istuu laiturilla.

Lautta-aikataulut ja hinnat

Laituri on Taivallahdessa osoitteessa Hiekkarannantie 3. Lauttamatka kestää noin 15 minuuttia. Lautan kansi on esteetön, ja siellä on tilaa lastenvaunuille ja pyörätuolille.

Edestakaisen matkan hinta on aikuisille 8 € ja 7-17 -vuotiaille 5 €. Alle 7-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi huoltajan seurassa.

Maksuvälineenä lautalla käy lähimaksu maksukortilla sekä käteinen.

Aikataulu 4.6.-11.8.2024

Taivallahdesta:

Ti ja pe-su: 9.00, 10.00, 11.00, 12.00, 13.15, 14.00, 15.00, 16.00.
Ke ja to: 9.00, 10.00, 11.00, 12.00, 13.15, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00 ja 18.00

Mustasaaresta:

Ti ja pe-su: 9.40, 10.40, 11.40, 13.00, 13.40, 14.40, 15.40, 16.40 ja 18.00

Ke ja to: 9.40, 10.40, 11.40, 13.00, 13.40, 14.40, 15.40, 16.40, 17.40, 19.00 ja 20.00

Kanttiini ja lounas

Kanttiinissa myydään herkkuja monenlaiseen makuun ja edullisesta lounaspöydästä löytyy jokaiselle jotakin. Kanttiinissa on myynnissä myös vegaanisia ja gluteenittomia tuotteita. Kanttiinista saa pientä suolaista ja monia herkkuja, muun muassa Mustasaaren tunnettuja isoja korvapuusteja.

Kanttiini on auki kesäaikana (4.6.–11.8.2024) tiistaisin sekä perjantaista sunnuntaihin klo 10.30-17.15 ja keskiviikkoisin ja torstaisin klo 10.30-19.15.

Kahvitukset, makeat herkut, pienet suolaiset välipalat, juhlatarjoilut ja vaikkapa piknik-eväät onnistuvat ennakkotilauksesta. Yksityistilaisuuksien ja ryhmien tarjoiluista sovitaan tilauksen yhteydessä.

Lounas on tarjolla kesäaikana tiistaista sunnuntaihin klo 11.30–14. Lounasmyynti päättyy klo 13.45.

‍Lounaaseen kuuluu lämmin ruoka, salaattipöytä, leipä ja ruokajuomana vesi tai mehu. Tarjolla on aina myös kasvisvaihtoehto (lakto-ovo-vegetaarinen).‍ Keskiviikkoisin ja perjantaisin saaressa on kasvisruokapäivä.

Lounaan hinta ti–la:

aikuisille ja yli 13-vuotiaille lapsille 13 €

lapset 1– 6 v. 1 € per ikävuosi

lapset 7–12 v. 7,50 €

Sunnuntailounaan hinta:

aikuisille ja yli 13-vuotiaille lapsille 16,50 €

lapset 1– 6 v. 1 € per ikävuosi

lapset 7–12 v. 8,50 €

Kanttiinissa voit maksaa käteisellä, lounasseteleillä sekä yleisimmillä pankki- ja luottokorteilla (Electron, Visa ja MasterCard). Kanttiinissa voidaan ottaa vastaan korkeintaan 50 € seteleitä.

Mustasaaren ravintola- ja kanttiinitoiminnasta vastaa Compass Group Finland Oy.

Mahdolliset tiedustelut sähköpostitse mustasaari@evl.fi tai puhelimitse 09 2340 2590.

Päivän lounaan voi tarkistaa täältä. Pidätämme oikeudet muutoksiin saariolosuhteista johtuen.

‍Uimaranta ja sauna

Mustasaaren uimaranta on matala ja turvallinen lapsille. Rannalla ei ole uimavalvontaa.

Sinilevätilanne 13.7.2024 eteenpäin: Uimarannan vedessä on havaittu runsaasti sinilevää, emmekä suosittele uimista.

Saunaa voi vuokrata myös yksityiskäyttöön. Saunaan mahtuu mukavasti kerrallaan 10–15 henkilöä. Sauna on puulämmitteinen ja sijaitsee meren rannalla. Saunassa on yksi pukuhuone, jossa on lukolliset säilytyslokerot. Terassilla voi vilvoitella ja nauttia kanttiinista tilatuista tarjoiluista. Saari on päihteetön, mutta saunan yhteydessä voi nauttia saunajuoman. Ota mukaan oma laudeliina ja pyyhe. Pyyhkeen vuokra on 3 €.

Yleiset saunavuorot keskiviikkoisin 5.6.-7.8.2024

Mustasaaren yleiset saunavuorot järjestetään keskiviikkoisin 5.6.-7.8. Saunavuorot ovat klo 16.20-17.50 ja klo 18.00-19.30. Parittomilla viikoilla naiset saunovat ensin ja parillisilla viikoilla miehet.

Saunavuorolle voit varata paikkasi etukäteen tiistai-iltaan mennessä sähköpostitse osoitteesta mustasaari@evl.fi tai ostaa lipun saaren kanttiinista, mikäli tilaa on. Jos vuoro on täynnä, ilmoitamme siitä sosiaalisen median kanavissamme.

Hinnat: Aikuiset ja yli 12-vuotiaat 10 €, 7–12 –vuotiaat lapset 4 €, alle 7-vuotiaat 0 €.

Saunan vuokraaminen yksityiskäyttöön: 175 € / 1,5 h tai 300 € / 3 h.

Varauksen tulee tapahtua aukioloaikojen puitteissa ja päättyä viimeistään puoli tuntia ennen viimeisen lautan lähtöä.

Kaikki saunavuorot varataan Mustasaaren toimistosta, mustasaari@evl.fi.

Luonto ja eläimet

‍‍Mustasaaren viehätystä lisäävät monipuolinen lintulajisto ja rikas puusto. Tunnelmallisilla rannoilla voi nauttia sekä meri- että kaupunkimaisemasta. Saaren rantoja kiertää polku, jonka varrelle ryhmät voivat halutessaan järjestää myös omaa toimintaa ja rasteja. Polulla on useita hiljentymispaikkoja.

Mustasaaren kyljessä sijaitsee luonnontilainen Hevossaari. Sen poluille pääsee käyskentelemään Mustasaaresta siltaa pitkin. Hevossaaren upein nähtävyys on komea siirtolohkare.

Maasto Mustasaaren rakennusten ja lauttalaiturin välillä on helppokulkuinen. Pääsaaren polut ovat riittävän leveitä lastenrattaiden kanssa kuljettavaksi. Hevossaaren polut ovat kapeita, eivätkä sovellu liikuntarajoitteisille.

Kesä–elokuussa Mustasaaressa asustaa vierailijoiden iloksi erilaisia eläimiä, kuten lampaita, kanoja ja kaneja.

Hartaudet, messut ja hengellinen elämä

Hengelliselle etsijälle ja hiljentyjälle saari tarjoaa luonnonläheisen ja turvallisen ympäristön hengähtämiseen. Mustasaaren maaston hiljentymispisteet antavat mahdollisuuden viipyillä ja pysähtyä hetkeksi. Lisäksi Mustasaaren kappelissa on hengellistä toimintaa.

Säännöllisen lauttaliikenteen aikana kappelissa on tiistaista lauantaihin hartaus ja sunnuntaisin messu klo 14. Kappelin ollessa avoinna siellä voi käydä hiljentymässä, rukoilemassa ja vaikka sytyttämässä tuohuksen. Rukouslaatikkoon voi jättää paperilapulle kirjoitettuna oman elämän iloja ja suruja. Henkilökunta tyhjentää laatikon viikoittain ja rukoilee jätettyjen aiheiden puolesta messussa.

Kesäisin saaressa järjestetään myös muita hengellisiä tapahtumia. Myös seurakunnat käyttävät Mustasaarta erilaisiin kursseihin ja tapahtumiin. Lisätietoa tulevista tapahtumista.

Mustasaaren pyhiinvaellukset:

Ajopuun polku ja Päkä-lampaan polku

Mustasaaren kaksi pyhiinvaellusreittiä, Ajopuun polku (aikuisille) ja Päkä-lampaan polku (lapsille) kulkevat Mustasaaren ja viereisen Hevossaaren rantoja. Reitti on 1,5 kilometrin mittainen ja osin esteetön. Polulla on 12 pysähdyspaikkaa, jotka on merkitty maastoon numerokyltein ja raamatunlausein. Pysähdyspaikoille on reittiohjeissa hiljentymiseen ja hengellisyyteen ohjaavia tekstejä ja harjoitteita.

Reitin voi kulkea joko mobiilisti tai opasvihkosen avulla. Älypuhelimeen ladattavassa Nomadi-sovelluksessa Ajopuun polku on äänitteinä. Kuulokkeet antavat vaellusrauhaa itselle ja toisille. Lainattavia opasvihkosia löytyy postilaatikoista Mustasaaren venelaiturin sekä päärakennuksen läheltä. Lapsille on oma opasvihkonen nimellä Päkä-lampaan polku suomeksi ja ruotsiksi. Myös aikuisten reitistä ruotsinkielinen versio on työn alla. Oppaita voi halutessaan tulostaa etukäteen ohesta.

Saarella pitkään vaikuttaneen papin ja taiteilijan Ilmo Launiksen jalanjäljissä reitin varrella on kristillistä ympäristötaidetta, ja sen tekoon voi myös itse osallistua. Ristien saareksi nimettyyn Hevossaareen voi tuoda tai siellä tehdä ristin luonnonmateriaaleista, esim. oksista, kävyistä, kaisloista, kivistä tai vaikka ajopuista.

‍Mustasaaren pyhiinvaellus (pdf)

Päkälampaan pyhiinvaellus 2022 (pdf)

‍Usein kysyttyjä kysymyksiä

Milloin kotieläimet tulevat saareen? Kaikki eläimet tulevat saareen heti sen avautuessa. Omia lemmikkieläimiä ei voi valitettavasti tuoda saareen.

Missä on Mustasaaren lounaslista? Saariolosuhteista johtuen emme valitettavasti pysty julkaisemaan lounaslistaa.

Minulla on erityisruokavalio/allergia. Mistä tiedän, onko minullekin sopivaa ruokaa lounaalla? Suosittelemme ottamaan yhteyttä Mustasaaren toimistoon (mustasaari@evl.fi) hyvissä ajoin, niin toimitamme tiedon keittiölle.

Voiko Mustasaaressa yöpyä tai järjestää leirejä? Mustasaareen voi tehdä ainoastaan päivävierailuja. Valitettavasti Mustasaaressa ei ole yöpymismahdollisuutta.

Onko saaressa punkkeja? Se on mahdollista, mutta tiedossamme on erittäin vähän havaintoja.

Miten ryhmävaraus kannattaa tehdä? Suosittelemme ottamaan yhteyttä toimistoomme mahdollisimman varhaisessa vaiheessa joko sähköpostitse tai puhelimitse.

Unohdin tavaran Mustasaareen. Minne voin ottaa yhteyttä? Kaikkia löytötavaroita säilytetään Mustasaaressa reilun vuoden ajan niiden löytymisestä. Niitä voi tiedustella Mustasaaren toimistosta.

Kuka voi tulla saareen? Ketkä ovat tervetulleita? Kaikki ovat tervetulleita saareen. Saari on päihteetön, joten saareen ei voi tulla päihtyneenä tai päihteiden kanssa.

Helsingin seurakuntayhtymä omistaa Mustasaaren. Miten se vaikuttaa saaren toimintaan? Saaren kappelissa järjestetään päivittäin hartaus tai messu. Mustasaaren luonnosta löytyy hiljentymispisteitä ja pyhiinvaelluspolku.

Miten saareen pääsee? Saareen pääsee kätevästi lautalla Taivallahdesta. Sinne voi tulla myös omalla veneellä tai kanootilla. Kaskisaaren puolella oleva silta toimii ainoastaan henkilökunta-, huolto- ja pelastussiltana.

Kuulumisia Mustasaaresta!

Mustasaaressa tapahtuu koko kesän. Pysy mukana menossa ja tilaa Mustasaaren uutiskirje suoraan sähköpostiisi. Uutiskirjeitä lähetetään kesäkaudella säännöllisin väliajoin. Syötä alla olevaan kenttään sähköpostiosoitteesi :

Yhteystiedot

Mustasaaren toimisto

puh. 09 2340 2590
Sähköposti mustasaari@evl.fi

Vs. toiminnanjohtaja,

pastori Sanna Parkkinen

puh. 09 2340 2353
Sähköposti sanna.parkkinen@evl.fi

Mustasaaren toimintakeskus
Seurasaaren selkä
09 2340 2590
mustasaari@evl.fi

Sanna Parkkinen
Vs. toiminnanjohtaja 1.10.23-31.12.2024,
mustasaari@evl.fi
09 2340 2353