Tilat

Mustasaari on Helsingin seurakuntien omistama saari Seurasaaren selällä.

Saaressa on pää- ja huoltorakennuksen lisäksi vanhoja majoitusrakennuksia, kappeli, aitta, grillikatos, venevaja ja sauna. Ryhmät voivat varata käyttöönsä päärakennuksen, kappelin, aitan yläkerran, venevajan, Stidilodjun sekä tapahtumateltan.

Kokoustiloihin on saatavilla valkokangas, videotykki ja fläppitaulu. Vain päärakennuksessa on Wi-Fi-yhteys.

Tiloja voi varata puhelimitse numerosta 09 2340 2590 tai sähköpostitse mustasaari@evl.fi.

Mustasaaren päärakennus kesällä punaisia kukkia etualalla sininen taivas, jossa pilviä.

Päärakennus

Päärakennuksessa sijaitsevat keittiö, ruokasali, kanttiini ja toimisto sekä kolme vessaa, joista yksi on lastenhoitotasolla varustettu inva-wc. Toimistosta löytyy ensiaputarvikkeita. Yläkerrassa on henkilökunnan sosiaalitilat.

Päärakennus on kaikkien saaressa vierailevien käytössä. Päärakennuksen uimarannan puolella on liuska pyörätuoleja ja rollaattoreita varten.

Päärakennus on Mustasaaren sydän ja maamerkki. Se on nähnyt saaren elämää yli 130 vuotta. Arkkitehti Gustaf Florentin Granholm rakennutti huvilamaisen talon perheensä kesänviettopaikaksi vuonna 1888. Granholmin kuoleman jälkeen saari myytiin Helsingin kaupungille kansanpuistokäyttöön vuonna 1926. Sen jälkeen rakennuksessa on huhujen mukaan pidetty salakapakkaa kieltolain aikaan, vietetty kristillisiä ylioppilasjuhlia ja majoitettu väkeä saaren kehittyessä kirkollisen nuorisotyön keskukseksi.

Rakennusta kunnostettiin vuonna 1920-luvulla, jolloin luotiin puitteet kahvilatoiminnalle. Päärakennuksessa on nähty tähän päivään asti monenlaista musiikillista ohjelmaa yksittäisistä konserteista pieniin festareihin.

Tilan varusteluna ovat, Wi-Fi, fläppitaulu ja valkokangas. Etukäteisvarauksesta sinne saa myös videotykin.

‍Kappeli

Kappeli on monimuotoinen tila, jonne mahtuu mukavasti istumaan noin 50 henkilöä. Kappelissa on kiinteä alttari, kastemalja ja sähköpiano. Tuoleja ja penkkejä voi järjestellä. Kappelissa on virsikirjoja ja uusimmat virsikirjan lisävihot. Etukäteisvarauksesta sinne saa myös videotykin, valkokankaan ja fläppitaulun. Tilaan menee liuska ja se on esteetön.

Kappelia voi vuokrata ryhmäkäyttöön ja yksityistilaisuuksiin. Hengellisten tilaisuuksien lisäksi se soveltuu mm. kokouskäyttöön ja meditatiivisiin hetkiin. Tarvittaessa toimistolta voi tiedustella patjoja ja vilttejä sekä Taize-laulukirjoja.‍

Kappeli rakennettiin alun perin poikien majoitusparakiksi vuonna 1934, ja sitä paranneltiin jo vuonna 1936 lämpimämmäksi yösijaksi siellä majoittuville nuorille. Rakennuksen käyttötarkoitus muuttui vuonna 1951, jolloin sitä alettiin käyttää kappelina. Sakraalitilaksi rakennus vihittiin varsinaisesti vuonna 1961. Aluksi käytettiin nimeä Auringonnousun kappeli ja vuoden 1973 jälkeen Rauhan kappeli.

Stidilodju

Stidilodju on mainio vuokrattava tila pienille, enintään 15 hengen ryhmille. Upea merinäköala luo ainutlaatuisen tunnelman. Tilaan johtavat tukevalla kaiteella varustetut helppokulkuiset portaat. Tilan varusteluna ovat fläppitaulu ja valkokangas. Etukäteisvarauksesta sinne saa myös videotykin. Myös tarjoiluja voidaan kattaa etukäteisvarauksesta tilaan.‍

Tämä rakennus suunniteltiin vuonna 1938 ja sen piti toimia kesäkahvilana vuoden 1940 olympialaisten aikaan. Suunnittelupiirros tehtiin klubi-savukeaskin kanteen. Olympialaiset eivät sodan vuoksi toteutuneet. Rakennusta käytettiin erityisesti poikien majoitustilana, kunnes 70-luvulla tilat uudistettiin monimuotoisempaa käyttöä varten. Tällöin Stidilodjussa oli muun muassa silkkipainostudio ja puutyöverstas.

Aitta

Aitan yläkerta on enintään 10 hengelle soveltuva vuokrattava kokous- ja pienryhmätila. Tilan varusteluna on fläppitaulu. Etukäteisvarauksesta sinne saa myös valkokankaan ja videotykin. Tilaan vievät jyrkät portaat.‍

Punamullan värinen aitta seisoo paraatipaikalla päärakennuksen, Stidilodjun ja Tyttöjen talon keskellä. Aitta kuuluu saaren vanhimpiin rakennuksiin ja on säilynyt päärakennuksen rakennuttaneen Granholmin ajalta vuodesta 1890. Aitta on toiminut historian aikana monenlaisessa käytössä: majoituspaikkana saaren henkilökunnalle ja vierailijoille, saluunana, varastona ja ollut jopa saaren myslin myyntipaikka 1970-luvulla.

Venevaja

Venevaja on saaren kauneimpia tiloja, ja se sijaitsee aivan meren rannassa. Auditoriomaisen tilan ikkunallisista päätyovista avautuu upea näkymä merelle ja lintujen suosimalle luodolle. Venevajassa on kiinteät penkit. Sinne mahtuu noin 50 henkilöä. Se soveltuu parhaiten luentoihin ja erilaisiin esityksiin. Paikan riihikirkkomainen tunnelma tekee siitä vaikuttavan myös juhliin sekä hartaus- ja hiljentymishetkiin. Päätyovien edessä on pieni kaiteellinen terassi. Tilaan pääsee liuskaa pitkin. Venevajaan voidaan kattaa ennakkotilauksesta myös juhlatarjoiluja. Venevajan varustuksena ovat valkokangas, fläppitaulu ja virsikirjat. Etukäteisvarauksesta sinne saa myös videotykin.

Rakennus on vuodelta 1900, ja on nimensä mukaan toiminut arkkitehti Granholmin ajoilta venevajana. Sitä on myöhemmin käytetty myös varastona ja työpajatilana. Monelle venevaja on saaren mieleenpainuvin ja kaunein tila suurine merelle avautuvine pariovineen.

‍Teltta

Mustasaaressa on vuokrattavissa suuri telttakatos. Kappelin läheisyydessä oleva teltta soveltuu mainiosti esim. teatterikatsomoksi. Sen alla voi järjestää myös juhlia, erilaisia työpajoja ja tapahtumia. Telttaan mahtuu tilaisuuden luonteesta riippuen noin 100 henkilöä.

Teltan osalta on hyvä tietää, että myrskyn lähestyessä sen alta on poistuttava turvallisuussyistä.

‍Sauna

Mustasaaren saunaa voi varata yleisille saunavuoroille ja yksityiskäyttöön isommalle tai pienemmälle porukalle. Sauna on puulämmitteinen ja se sijaitsee meren rannalla. Saunassa on yksi pukuhuone, jossa on lukolliset säilytyslokerot. Saunaan mahtuu mukavasti kerrallaan 10–15 henkilöä ja saunan vuokra on 175 €/1,5 tuntia tai 300 €/3 tuntia. Saunan varaus tulee tehdä vähintään vuorokausi etukäteen.

Oma laudeliina ja pyyhe on hyvä olla mukana. Pyyhkeen vuokra on 3 €. Saunan voi varata saaren aukioloaikoina niin, että vuoro päättyy viimeistään puoli tuntia ennen viimeisen lautan lähtöä.

Saunaa voi varata myös elo-syyskuussa saaren ollessa auki vain ryhmille. Saunan terassilla voi vilvoitella ja nauttia kanttiinista tilatuista tarjoiluista. Saari on päihteetön, mutta saunalla voi nauttia oman saunajuoman. Saaren henkilökunta vastaa saunan lämmittämisestä etukäteen.‍

Yleiset saunavuorot järjestetään kesällä 2024 keskiviikkoisin 5.6.-7.8. Tarkemmat tiedot löydät täältä.

Varaukset ja tiedustelut Mustasaaren toimistosta: mustasaari@evl.fi

Muut rakennukset

Grillikatos

Saaressa sijaitseva grillikatos on suosittu ruokailutila ja kaikkien saaren vieraiden käytettävissä. Sitä ei voi varata pelkästään omaan käyttöön. Mustasaaren kanttiinista voi ostaa makkaroita grillattavaksi sekä grillihiiliä. Grillikatoksessa on tuuletusimuri, joka tulee laittaa päälle aina grillattaessa. Grillikatoksen halkoja voi käyttää ilmaiseksi.

Saaren henkilökunta ei sytytä asiakkaille grilliä. Mustasaaren kanttiinista voi ostaa hiilipussin hintaan 8 €/kpl.

‍Huoltorakennus

Rakennuksesta löytyvät wc-tilat, joista yksi on lastenhoitotasolla varustettu inva-wc. Rakennuksessa on myös eläinsuojat, traktoritalli, pesula, verstas ja kompostointipiste sekä huoltopiha.

Lasihuone ja apukeittiö

Lasihuoneeseen katetaan lounaat sekä arkisin että sunnuntaisin. Lasihuoneen takana on apukeittiö, joka toimii keittiön varasto- ja kylmäsäilytystilana.

Vanhoja kuvia rakennuksista

Alla on kuvia Mustasaaren rakennuksista vuosien saatossa. Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmiksi.


Aitta, kuva on saatu lahjoituksena, kuvaaja on tuntematon.

Kappeli ja päärakennus, kuvaaja Kalevi Hujanen, Kirkko ja kaupunki -lehden kuva-arkisto.

Stidilodju, kuvaaja on tuntematon.

Tyttöjen talo, kuva on todennäköisesti vuodelta 1973, kuvaaja Kalevi Hujanen, Kirkko ja kaupunki -lehden kuva-arkisto.

Mustasaaren toimintakeskus
Seurasaaren selkä
09 2340 2590
mustasaari@evl.fi

Sanna Parkkinen
Vs. toiminnanjohtaja 1.10.23-31.12.2024,
mustasaari@evl.fi
09 2340 2353